DİN EĞİTİMİ DERS İŞLEME YÖNTEMİ

Dersin işlenişinde panel yöntemi kullanılacaktır.
Bu yöntemde oluşturulan bir grubun üyeleri (3-5 kişilik) önceden belirlenmiş belli bir konu ya da sorun üzerinde araştırma yaparlar, buldukları verileri incelerler  ve bu ön hazırlıktan yararlanarak görüşlerini SIRAYLA açıklarlar.
Panelde amaç bir fikri savunmak veya çürütmekten ziyade dinleyicilere konu ile ilgili kapsamlı ve bilimsel bilgiler sunmaktır. Panel üyeleri genellikle panelden önce bir ön hazırlık yaparlar ve panel başkanın yönetiminde konu ile ilgili bilgilerini, bulgularını ve görüşlerini açıklarlar. Panel grubu tartışılan konuyu iyi bilen belirli konuların uzmanlarından oluşacağı gibi farklı görüş ve düşüncelerden de olabilir. Panelde bir ana konunun farklı yönlerinin tartışılması mümkün olmaktadır.
Panel üyeleri; tartışılacak konuyu ve her bir üyenin üzerinde konuşacağı bölümü önceden öğrenmiş olmalıdırlar. Ayrıca başkanın tartışma sırasında konuşmacılara soracağı sorular da önceden belirlenmeli ve hangi sorunun hangi konuşmacı tarafından cevaplanacağı bildirilmelidir.
Panel grubu; başkan ve üyelerin birbirlerini ve dinleyicileri rahatlıkla görebilecekleri şekilde bir masa etrafında toplanır. BAŞKANIN görevi konuyu sunmak, panel üyelerini tanıtmak, tartışmayı başlatmak, konuşmaları özetlemek, tartışmanın akıcılığını ve konuşmacıların konu üzerinde konuşmalarını sağlamaktır. Başkanın kendisi de zaman zaman tartışmaya katılır. [Dersimiz kapsamında başkan da bir konuyu sunacaktır. Sonuç ve değerlendirme başlığını başkanın sunması daha uygundur.].
Panelin sonunda dinleyicilerin konuşmacılara soru sormalarına ve tartışılan konuyla ilgili görüşlerini belirterek katkıda bulunmalarına fırsat vermek için forum yapılabilir.
Panelde başkan toplantıya ayrılan süre bitinceye kadar konuşmacılara (eşit sürelerle) konuşma hakkı tanır.




İlk hafta konu anlatacak gruplar:

1. Türkiye'de Din Eğitiminin Meşruiyeti Sorunu
I.Ö. 2D
...

II.Ö.2B
...
II.Ö.2C
...